România, se poate, spune Argeșul
4-Octombrie-2020 | dr. Mădălin Iordache, medic primar chirurgie generală, Spitalul Municipal Câmpulung Muscel (suport COVID)
Județul Argeș a trecut în iulie-august prin ceea ce trece acum majoritatea județelor, depășind rapid județul Brașov și ajungând pe locul 3 la numărul total de bolnavi, după ce zilnic se înregistrau în jur de o sută noi cazuri.
În acest context, observând inutilitatea recomandărilor, CJSU în data de 28 iulie ia o hotărâre ce impune portul obligatoriu al măștii, și în spațiile deschise, restricționarea transportului peste capacitatea admisă, închiderea târgurilor și a piscinelor, dar și alte măsuri utile, inclusiv carantinarea câtorva localități. Mai mult, prefectul județului Argeș, dl Emanuel Soare mergea aproape zilnic alături de echipele de control pentru a se asigura că oamenii conștientizează pericolul. Sistemul sanitar din județ era supraaglomerat, fiind transformate noi spitale în suport COVID, ajungându-se la o incidență cumulată la 14 zile de 2,3 cazuri noi la mia de locuitori, cca 600 de internați și peste 30 de bolnavi în ATI și, din păcate o medie de 20 decese pe săptămână, dar și cu transferuri frecvente în alte județe.
Treptat, datorită complianței populației și perseverenței autorităților situația s-a îmbunătățit, beneficiind și de o capacitate mare de testare, de cca 500 teste prelucrate zilnic doar în cele 4 laboratoare de stat și începând cu 3 septembrie au putut fi relaxate măsurile restrictive ce au fost, în general, bine primite de populație.
Astfel, azi județul nostru înregistrează o medie de 15 cazuri noi zilnic, cea mai joasă incidență cumulată din țară pe 14 zile (0,3), mai are aproximativ 200 de bolnavi în spital (în ultima perioadă transferați și din București), iar cu 15-20 bolnavi în ATI decesele s-au redus la 3 în ultima săptămână.
Datorita imbunatatirii situatiei, în orașul Câmpulung-Muscel vitregit prin desemnarea ambelor spitale pt tratarea exclusivă a bolnavilor de COVID-19, recent a fost deschis și pentru patologia non-COVID un pavilion la Spitalul de Pneumoftiziologie și se încearcă redeschiderea parțială pentru patologie non-COVID și a Spitalului Municipal.
Se poate numai prin aportul oamenilor (evitarea deplasărilor inutile și a aglomerațiilor, purtarea corectă a măștii și spălatul corect pe mâini) și implicarea autorităților ce trebuie să impună respectarea regulilor, dar și să mărească util capacitatea de testare și să susțină sistemul medical.
Referinte:
- Prefectura Arges: https://ag.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/