Mortalite COVID19
Din motive de neinteles, INSP nu mai raporteaza decese pe judet incepand cu raportul din 20 Octombrie [1].
Cazuri Raportate
Toate judetele cu exceptia Tulcea, Giurgiu si Vrancea au raportat peste 200 de cazuri noi in ultima saptamana.
In ultima saptamana in tara au fost raportate 29260 cazuri noi, o crestere de 17% fata de saptamana trecuta (25105). Cresteri de cel putin 50% in ultimele 7 zile s-au inregistrat in Mehedinti, Salaj, Arges, Ilfov, Bistrita Nasaud, si Bihor. Descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana au fost inregistrate in Giurgiu si Braila. Purtarea mastii a devenit obligatorie in orasul Braila din 13 Octombrie [2], si in spatiile deschise publice in Giurgiu din 7 Octombrie [3].
Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. Comisia Europeana au adoptat criterii uniforme ce ar trebui sa determine riscul epidemiologic in fiecare tara membra. Aceste criterii se bazeaza pe procentul de teste pozitive si pe incidenta cumulata in ultimele 14 zile la 100,000 locuitori, dupa cum se arata in rapoartele saptamanale de la Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) [4]. Zone verzi sunt considerate tari cu mai putin de 4% procent pozitivare si cu incidenta cumulata sub 25 cazuri in 14 zile la 100,000 locuitori. Zone rosii ar fi cele cu peste 4% pozitivare si incidenta cumulata 14 zile de peste 50 sau zone cu incidenta cumulata 14 zile peste 150 indiferent de pozitivare.
Romania a stabilit nivelul de 3 cazuri la 1000 de locuitori cumulate in 14 zile (300 la 100,000), pentru carantinarea localitatilor cat si pentru restrictionarea predarii online pentru scoli (nivel rosu) si nivelul de 1.5 la 1000 de locuitori (150 la 100,000) pentru anumite restrictii in industria HORECA. Din pacate, decizii politice au determinat ca acest indice sa fie calculat cu bias statistic:
- reducere artificiala cu 15% a indicelui prin folosirea populatiei aflate in evidenta MAI (22,2 milioane), in loc de populatia rezidenta (19,3 milioane)
- in loc de cazurile nou inregistrate in ultimele 14 zile, se folosesc doar cazurile in care testul de laborator a fost facut in ultimele 14 zile si care au fost inregistrate in sistem deja. Astfel se pierd practic o buna parte din cazurile diagnosticate in ultimele 1-2 zile care nu au fost inca introduse in sistem, dupa cum se arata in articolul g4media [5]
- cazurile aparute in anumite focare (spitale, centre rezidentiale) se scad din incidenta, desi este clar ca aceste focare nu sunt perfect izolate/carantinate fata de restul localitatii
Decizii de sanatate publica nu ar trebui luate simplistic, urmarind incidenta de cazuri din ultimele 14 zile. Conditiile economice si sociale, capacitatea de raspuns a sistemului sanitar, nivelul de testare care influenteaza direct incidenta, rata de pozitivare, contextul regional, si viteza de crestere a epidemiei, sunt toate elemente ce trebuie luate in considerare la nivel national, si coordonate cu autoritati locale.
Acestea fiind spuse, la nivel de tara, Romania se afla la 281 cazuri la 100,000 locuitori in ultimele 14 zile cu o pozitivare de 14.4% in ultima saptamana. Nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.
In ultima saptamana pozitivitatea a crescut de la 14.0 la 14.9 cazuri depistate la 100 de teste (https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php), nivel neatins de la inceputul epidemiei. Numarul de teste a crescut cu 13% de la o medie zilnica de 25664 la o medie de 29115.
Indicele de transmisibilitate R din Romania s-a aflat usor sub 1.1 in ultima saptamana, cu o valoare de 1.07 (1.04, 1.09) pentru ultima zi disponibila, 21 Octombrie. Numarul de cazuri grave (ATI) si numarul de decese au crescut in continuare (https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14).
Impreuna, acesti indicatori arata ca epidemia creste in intensitate la nivel national, dar rata de crestere e mai mica decat la inceputul lui Octombrie. Anumite judete care au luat masuri in prima jumatate a lunii Octombrie incep sa arate semne de stabilizare, sau chiar scadere. Multe judete se afla in continuare in crestere.
Context Regional
Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine pana in data de 25 Octombrie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.
Moldova a avut o perioada de scadere a incidentei in ultimele doua saptamani, dar se afla inca la nivele foarte inalte de incidenta. Toate celelalte tari se afla in crestere.
Note:
- Analiza cazuri confirmate COVID19 http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19
- https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24346903-masca-devine-obligatorie-toate-spatiile-publice-din-arges-restrictii-instituite-alte-judete.htm
- https://www.economica.net/noi-restric-ii-sunt-impuse-in-jude-ele-giurgiu-arad-i-dambovi-a-masca-devine-obligatorie-in-apropierea-colilor_190843.html
- Maps in support of the Council Recommendation on a coordinated approach to the restriction of free movement in response to the COVID-19 pandemic in the EU/EEA and the UK. https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement
- Cum se pierd cazurile de COVID din cel puțin o zi din calculul ratei de infectare pe 14 zile / Șefa DSP București: Rezultatele de la teste vin la distanță de una până la trei zile de la pozitivare. https://www.g4media.ro/exclusiv-cum-se-pierd-cazurile-de-covid-din-cel-putin-o-zi-din-calculul-ratei-de-infectare-pe-14-zile-sefa-dsp-bucuresti-rezultatele-de-la-teste-vin-la-distanta-de-una-pana-la-trei-zile-de-la-pozit.html