Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 45 / 2020

8-Noiembrie-2020 | Valentin Parvu
 

Mortalite COVID19

Din motive de neinteles, INSP nu mai raporteaza decesele pe judet incepand cu raportul din 20 Octombrie [1].

Cazuri Raportate

Toate judetele au raportat peste 200 de cazuri noi in ultima saptamana.

In ultima saptamana in tara au fost raportate 57088 cazuri noi (medie zilnica 8155), o crestere de 54% fata de saptamana trecuta (37015). Cresteri de peste 100% in ultimele 7 zile s-au inregistrat in Prahova, Ilfov, Ialomita, Arges, si Calarasi. Cresteri intre 50% si 100% au fost inregistrate in Constanta, Brasov, Sibiu, Buzau, Giurgiu, Hunedoara, Tulcea, Bistrita Nasaud, si Braila. Descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana nu au fost inregistrate in nici un judet.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. Sibiu a ajuns pe primul loc cu un total de 540 cazuri raportate la 100,000 locuitori in ultima saptamana.

La nivel de tara, Romania se afla la 4.9 cazuri la 1000 locuitori in ultimele 14 zile cu o pozitivare de 26.9% in ultima saptamana. Nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.

In ultima saptamana pozitivitatea a crescut de la 17.8 la 26.9 cazuri depistate la 100 de teste (https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php), nivel neatins de la inceputul epidemiei. Numarul de teste a crescut putin, de la o medie zilnica de 29759 la o medie de 30334.

Indicele de transmisibilitate R din Romania a crescut peste 1.1 in ultima saptamana, cu o valoare de 1.13 (1.08, 1.18) pentru ultima zi disponibila, 1 Noiembrie. Numarul de cazuri grave (ATI) si numarul de decese au crescut in continuare (https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14).

Impreuna, acesti indicatori arata ca epidemia creste in intensitate la nivel national; nu doar atat, dar rata de crestere a epidemiei este mai mare decat in ultimele saptamani, apropiindu-se de scenariul R = 1.2. Rata mare de pozitivare face de fapt ca numarul de cazuri raportate sa piarda din relevanta, fiindca implica o sub-testare a populatiei, precum cea vazuta in Italia in primavara, sau in Cehia/Belgia in ultimele saptamani.

Factori potentiali care au dus la o accelerare:

  1. Pacientii pozitivi au inceput sa fie tratati in proportie din ce in ce mai mare acasa, in loc de spital. Eficienta carantinarii / izolarii este mult redusa pentru acestia, multe infectii secundare observandu-se in familie. Fenomenul acesta a fost vazut si in Iulie, cand carantinarea pacientilor pozitivi a fost oprita de o decizie a Curtii Constitutionale.
  2. Racirea vremii pe intreg teritoriul tarii.
  3. Un al treilea factor potential este introducerea unei platforme electronice de raportare a cazurilor la nivel national, ceea ce ar fi putut dus la un numar raportat de cazuri mai mare in aceasta saptamana.

Modificare incidenta pentru judetele care au intrat in scenariu rosu in cel putin resedinta de judet in luna Octombrie (mai multe detalii aici https://www.graphs.ro/articol_2020_11_02.php).

Masurile luate la nivel national de luni, 9 Noiembrie nu vor fi suficiente. Acestea sunt foarte asemanatoare cu cele luate deja in 'scenariul rosu', dovedite insuficiente in majoritatea celor 23 judete plus Bucuresti aflate sub acele masuri din luna Octombrie

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine pana in data de 8 Noiembrie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Toate tarile din zona se afla in crestere si la nivele ridicate de incidenta. Este posibil ca Bulgaria sa inceapa o perioada de stabilizare, dar este prea devreme pentru a trage vreo concluzie.

Note:

  1. Analiza cazuri confirmate COVID19 http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19